Uzun yıllardan beri bir çok farklı cad ve çizim (autocad(*), 4m-intellicad(*), progecad(intellicad(*)), doublecad, megacad, bricscad, sweethome3d, vs...) yazılımını merakımdan dolayı kullandığım için performansları konusunda fikir sahibi olduğumu düşünüyorum. Buradan yola çıkarak Bricscad ile ilgili yaşadığım deneyimi sizlere aktarmak istedim.
Bricscad programı aslında bir özgür yazılım değil, ama bu tür yazılımlara eknomik yollarla ulaşılmasını sağlayan piyasadaki bir aktör diyebiliriz. Zaten özgür yazılımın amacıda beleş yazılım demek değil.
Deneyim konusunda bu tür programlar ile 3d yani üç boyutlu çalışmalar yapmadığım için yazılımın iki boyut çizimlerde bulunan performasını değerlendirdim. Öncelikle programın Bricscad V10 deneme sürümünü kullandım. Deneme sürümünde tüm özellikler açık olarak bir ay test şansınız var. Yani önünüze gelen bir ciddi projede deneme sürümünü kurup teste başlayabilirsiniz ki arayüz zaten alışılagelmiş Autocad(*) arayüzünden pek farklı değil aslında. Bazı komutların ikonlarının yerleri değişmiş. Mesela Erase komutu Modify-1 veya Değiştir-1 araç çubuğunun başından kalkmış. 2-3 gün civarında erase komutu yerine klavyedeki delete düğmesini kullandıktan sonra baktımki erase üstteki copy-paste ikonlarının yanına geçmiş. Fillet-Chamfer aynı ikonun üzerine gelip tıkladığınızda yana açılan menu haline dönüşmüş. Stretch-Extend tarzı benzer komutlarda da aynı durum mevcut. Bunlar klasik kullanımdan farklılaşmış olan görsel değişiklikler.
Bricscad aslında köken olarak baktığınızda işe bir İntellicad sürümü olarak başlamış. İntellicad motorunun üzerine geliştirmeler yaparken işi büyütmüşler ve kendi cad motorlarını yazmışlar ve daha güçlü bir yazılım elde etmişler. Klasik İntellicad sürümleri genelde yüklü projelerde bilgisayar kullananların sevdiği bir deyişle bilgisayarı epey bir kasar. Oysa aynı bilgisayarda Autocad(*) programı bilgisayarın kaynaklarını daha verimli kullanarak kullanıcıyı zor durumlara, vakit kaybına sokmaz. Bricscad işte tam burada devreye giriyor. Bricscad motoru Autocad(*)'e çok benzer şekilde bilgisayar kaynaklarını daha verimli kullanıyor. Ne kadar yüklü projeleriniz olursa olsun kıyasladığınızda benzer performansları alıyorsunuz.
Bricscad'i bir de Linux ve özgür yazılım dünyasına vermiş olduğu bir destek var. Bugüne kadar bir çok firmanın Linux'u görmezden gelerek destek vermediğini biliyoruz. Oysa ki Linux dünyası belki Windows yazılımlarından çok daha fazla kullanılıyor. Örneğin satın aldığınız televizyonlar, cep telefonları, web tasarımında kullanılan host hizmeti veren bilgisayarlar, ev kullanıcıları, devlet kurumlarının önemli bir kısmı, vs... Peki neden Linux? Çünkü yapısı itibariyle virüs programları sizin sisteminizi alt üst edemez. Bununla ilgili bir arama motoru ile Linux diye arattığınızda belki internette birçok makale ile karşılaşabilirsiniz. Türkiye'de de Linux ulusal bir destek görüyor ve Tübitak tarafından Pardus adı altında ulusal bir sürümümüz var. Bricscad'in Linux sürümü yeni çıktı. Ancak Linux sürümleri olan birçok programın Pardus paketi yoktur. Tübitak paketleri pisi deposu denilen depolara kendi hazırlayıp yerleştiriyor. İşte bu noktada Bricscad Türkiye distribütörü Mechsoft devreye girdi ve Pardus için oluşturulmuş yükleme paketide çıkmış durumda. Kendilerine bu konuda teşekkür ediyorum.
Kısaca ben memnun kaldım ve fiyat-performans-ihtiyaç üçgeninde bu programdan bir adet satın almaya karar verdim. Keza kullanmakta olduğum lisanslı 4M-İntellicad programından üstün özellikleri olduğu kesin. Yakın zamanda Bricscad kullanıcısı olacağım tahminen.
İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
(*) AutoCAD AutoDesk şirketinin ticari markası ve ürünüdür.IntelliCAD IntelliCAD Technology Consortium (ITC) organizasyonunun ticari markası ve ürünüdür.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için